Jaco Benckhuijsen

Jaco Benckhuijsen – een korte biografie

Jaco Benckhuijsen is schrijver, muzikant en avonturier in de wildernis. HIj schrijft momenteel een boek over drie zeekayaktochten (o.a. Papoea-Nieuw-Guinea en Alaska), en combineert zijn songs en verhalen in een Vertelconcert.

Jaco werd vooral bekend als de gedreven en beweeglijke pianist van Alex Roeka, voor wie hij ook vijf CD’s produceerde. Eén van die albums, ‘Beet van Liefde’, won een Edison. Tien jaar toerde hij door de Nederlandse theaters met deze eigenzinnige en poëtische zanger.

Daarnaast werkte hij in de vele hoeken en gaten die de muziekwereld rijk is, als pianist, organist, arrangeur, producer, bandleider, op poppodia en in theaters.

Ondertussen werd steeds duidelijker waar al deze avonturen zouden uitmonden: in een soloproject waar podiumervaring, knutselen in de studio en zijn talent voor songs en teksten samenkomen: Het Vertelconcert. Dit is een avondvullende voorstelling waarbij muziek en verhaal samensmelten tot een intens, poëtisch en ruig avontuur.

Daarvoor, in 2013, bracht Jaco zijn eerste soloplaat uit: Feather Man. Een album dat glinstert van speeldoosjes, klingelinstrumenten en xylofoontjes, gebouwd met behulp van een flinke verzameling speelgoed- en geleende en gevonden muziekinstrumenten.

De muziek is, zoals altijd, gedreven en intens, en zo zijn ook de teksten, waarin Jaco Benckhuijsen onvermoeibaar grip probeert te krijgen op de krachten achter het leven, over geliefden die tastend en graaiend op zoek zijn naar elkaar, een zelfmoordterrorist kort na zijn aanslag, en over Big Data, die door de NSA opgezette kosmische gluur- en flirtpartij.

Jaco’s nieuwsgierigheid andere mensen en avontuur zorgt ondertussen voor een lange stroom blogs en verslagen, over een weeshuis in Ghana, Thaibokslessen in een achterstandswijk, en zijn kayaktochten langs de wilde kusten van IJsland, solotocht over de Groenlandse sneeuwvlakten. Uiteindelijk komt hij bij Uitgeverij De Geus terecht, die drie solo zeekayaktochten in één bok gaat uitgeven: Papoea-Nieuw-Guinea, de Aleoeten en Vuurland/Kaap Hoorn.

Voor 2019 staat een soundscape-concert in de planning, waarbij muziek, filmbeelden en boekfragmenten een poëtisch verslag geven van mijn zeekayaktochten langs de randen van de Stille Oceaan. Met o.m. drummer Joost Lijbaart schilderen we een live soundscape met electronica, piano, slagwerk, gongen, terwijl op een groot scherm beelden voorbijglijden van de wildernis op zee, aangevuld met flarden tekst uit het boek.

Site by Alsjeblaft!