Jaco Benckhuijsen

Man in het Wild

Jaco Benckhuijsen is schrijver, muzikant en avonturier in de wildernis. In 2019 verscheen zijn boek ‘Man in het Wild’, over drie zeekajaktochten aan de randen van de Grote Oceaan. Momenteel treedt hij op met het ‘Man in het Wild’ filmconcert. Boek kaartjes via de speellijst hiernaast!

Ik wilde eens een solo zeekajaktocht maken in een besneeuwd fjordenlandschap. Noord-IJsland. Het werd februari, 2024, mijn zwaarste tocht ooit, in storm, sneeuw en vrieskou. Binnenkort meer foto’s en video’s.

Tussen de Filmconcerten door was ik aan de noordkust van Bretagne, met zijn heftige getijden. Een hoge golf van ver uit zee gooide me onverwacht tegen de kliffen waardoor ik noodgedwongen een nacht op een rots moest doorbrengen; genoeg tijd om na te denken over waarom je je in dit soort situaties zo levend voelt.

‘Man in het Wild’ Filmconcert werd versterkt met de 32 blazers van Fanfare Volharding te Noordeloos (sedert 1905). Dirigent Cees Trappenburg verdient een medaille voor zijn vele arrangeerwerk, enthousiasme en vriendschap. Het hele dorp leek zijn schouders onder dit evenement te hebben gezet, alleen dat was al een eer. En wat zoveel windkracht met vulkanen, windvlagen en de zwiep van de getijdegolf doet kun je zelf wel bedenken.


Met slagwerker Joost Lijbaart tour ik dit seizoen langs Nederlandse Theaters, vaak in combinatie met een lezing. Zie de data in het rode kader hiernaast!

Ik peddelde deze zomer van Antwerpen naar Delfzijl en sliep op de stranden. Wandelende zandplaten, containerschepen, zandmotor, schipbreuk op de Maasvlakte.. er valt genoeg over te schrijven! Binnenkort verschijnt hier het fotoverhaal.

Een interview in het regionale blad omdat we op 9 februari het ‘Man in het Wild’ Filmconcert spelen in mijn geboorteplaats Boskoop. Kaarten zijn nog verkrijgbaar, maar let op, het gaat hard!

In samenwerking met Dox Amsterdam wordt een nieuwe concertserie geboekt die zal lopen tot de zomer van 2024. Nieuwe data zullen verschijnen in het rode blokje rechtsboven!

Afgelopen december vierde ik kerst in de woestijn. Ik was met de zeekajak in Mauritanië, daar waar de Sahara onder de Atlantische Oceaan verdwijnt.

Het is een land waar je weinig over hoort. Een hele goede reden om de kajak in te pakken dus, en een paar weken door te brengen in het gebied waar Arabisch Afrika overgaat in tropisch Afrika, waar vissers zich met zelfgemaakte vlotten in leven proberen te houden en waar het grootste scheepskerkhof ter wereld is (was?).

Kijk nu het fotoverhaal op mijn fotopagina.

30 oktober: Beauforthuis, Austerlitz en 14 november Pletterij Haarlem

Live-optredens met beelden van de onbewoonde kusten die ik de afgelopen jaren voor het boek ‘Man in het Wild’ met de zeekajak bezocht. Je zult het landschap ingetrokken worden via flarden pianoklanken, deinende grooves en soundscapes, terwijl beelden voorbijtrekken van zwarte stranden, spiegelende golven en stormen die de zee veranderen in een bewegend duinlandschap.
Site by Alsjeblaft!